Jön a Horgász Kártya és ez nem vicc!!!

RSD – Szigethalom – Éjszakai horgászat csónakból
2018-05-27
Nádpokolban a nagy halakért!
2018-06-28

Jön a Horgász Kártya és ez nem vicc!!!

A MOHOSZ május 25-i ülésén elhangzottak szerint jövő évtől megszűnik a horgászigazolvány, helyét a Horgász Kártya váltja fel . A plasztik kártyát 2500 forintos áron vesztegetik majd, és 5 évig lesz érvényes. A hírt olvasva felrobbantak a horgász fórumok. Van aki pénzlehúzásnak tartja és megfenyegette a világot, hogy a Horgász Kártya bevezetésével abbahagyja a horgászatot. Van aki feleslegesnek gondolja és akad aki szerint remek ötlet.

Horgász Kártya kiváltása

A Horgász Kártyát szeptembertől lehet majd igényelni az előzetes elképzelések szerint. Azt azért ne felejtsük el, hogy hazánkban nem minden akkor indul el, amikorra betervezik. A Horgász Kártyát a horgaszjegy.hu felületén is lehet majd igényelni, amelyet postán küldenek majd meg az igénylőnek. A MOHOSZ elképzelései alapján eszközökkel fogja segíteni a szövetségeket, egyesületeket, akiknek feladatuk lesz a plasztik horgász kártyára való átállás. Az új horgászokmány kiváltásához a következőkre lesz szükség:

  • Személyigazolvány
  • Lakcímkártya
  • Adókártya

Jó minőségben beszkennelt másolatára. Amennyiben ezt otthonunkban nem tudnánk elvégezni, vagy nem értünk hozzá, a fentebb említett egyesületek és szövetségek kötelessége biztosítani a szükséges eszközöket és segítséget a horgász kártyánk kiváltására.

Mire jó a Horgász Kártya?

A horgász adatait a Horgász Kártyán fogják nyilvántartani. Ezzel kiváltásra kerülnek a papír alapú területi jegyek is. Digitálisan tárolják majd azt, hogy mely horgászvízre van érvényes területi jegyünk. Ezt a halőrök egy ennek megállapítására alkalmas eszközzel fogják megállapítani a kártya leolvasásávalHa valamiért nem tudják leolvasni, pl lemerült a készülék, nincs térerő, stb, akkor a jogszerű horgászatot nem lehet megkérdőjelezni.  A területi jegyeket meg lehet majd vásárolni a horgász kártyának a kiváltását igazoló bizonylattal is, nem kell megvárni, míg kipostázzák. Az átállás így a területi jegyek kiváltásának esetén is zökkenőmentesen történhet. A fogási napló vezetése marad a régiben, az nem kerül digitalizálásra.

Horgász kártya ára

A Horgász Kártyát, ahogy fentebb is írtuk 2500 forintért lehet majd kiváltani, és 5 évig érvényes. Sokan ezt az összeget nehezményezik, mert micsoda összeg. Ha kiszámoljuk, ez 500 forintot jelent évente, ami 1,369 forint egy napra lebontva.  Egy csomag jobb minőségű etetőanyag 1000 forint körüli összeg, a csoda pelletekről és egyebekről nem is beszélve.

Véleményünk szerint ez egy jó kezdeményezés, leegyszerűsíti az engedélyek kiváltását. A XXI. században a papír okmányok idejét múlt eszközök. Természetesen az átállás zökkenőmentessége terén nem várunk nagy csodákat, az eddig még sehol sem ment igazán. Feltehetően a legtöbb horgász nem szeptemberben fogja igényelni a Horgász Kártyát, hanem csak az engedély kiváltásának időszakában, tömegesen. Ez jelentős fennakadásokat okozhat majd.

Te mit gondolsz? 

Forrás: http://pecacsarnok.hu